Tomas Lidén

 

Tomas Lidéns webbplats


Fotokemiskt måleri - Tomas Lidén
För en tid sedan upptäckte jag av en slump ett nytt sätt att framkalla bilder på ljuskänsligt fotopapper, ett sätt som varken kräver kamera foton eller mörkrum, bara normalt ljus och fotokemikalier.

Genom att lägga på framkallningsvätska och fixeringsvätska direkt på papperet i vanlig belysning, - partiellt, med olika koncentration, under olika lång tid, med olika spädning - går det att göra bilder. Gör man det med pensel som jag gör ser bilden målad ut, och är målad, direkt in i papperet.

Måleriet bygger på papperets ljuskänslighet. Penseldragen med framkallningsvätska mörknar av ljuset i en successiv process. I stark sol går det snabbast. Penseldragen med fixeringsvätska hejdar processen och bevarar ljusare partier, den kan till och med backa processen och göra mörkare partier ljusare.

Att styra processen helt är mycket svårt. Variablerna är många, vätskorna är tunna och rinner, papperet blir blött och bucklar sig. Även papperets och vätskornas ålder spelar stor roll, och mängden ljus i rummet.

För mig är den här processen en intressant kombination av kontroll och brist på sådan. Det går aldrig att göra exakt som jag vill.

Solberga 2010         Tomas Lidén